Recopilació d'articles publicats en diferents revistes.

divendres, 21 d’agost de 2015

Sistema FiscalPer tenir més arguments per votar en i amb consciència el dia 27 de setembre de 2015 estic llegint el llibre de Xavier Sala Martín ÉS L’HORA DELS ADÉUS? I no em puc resistir a traslladar al meu bloc per oferir als meus lectors els següents paràgrafs: “ Una de les frases que més m’ha impactat d’entre les moltes que ha pronunciat el ministre Cristóbol Montoro al llarg del seu mandat la va dir en un discurs a San Lorenzo de El Escorial. El ministre justificava per què havia augmentat l’IVA quan al seu programa electoral el PP havia dit que el baixaria. Les paraules del ministre per justificar l’augment d’impostos van ser:” Si el IVA lo pagaran más los que lo tienen que pagar, no habría que subirlo tanto”. Dic que aquestes paraules em van impactar perquè el que estava dient el ministre, sense que li caigués la cara de vergonya, era que ell es veia obligat a augmentar les impostos dels que compleixen la llei perquè hi ha uns quants espavilats que no la compleixen. Era igual que això causés un greu perjudici als ciutadans que paguen religiosament el que els pertoca. Era igual que el responsable real que “los que tienen que pagar” no acabin pagant siguin el mateix ministre i el sistema tributari que ell ha de fer funcionar i que no funciona. Era igual que les seves paraules transmetessin el missatge que al govern del Sr. Montoro no li importava la justícia ni fer pagar justos per pecadors. L’únic objectiu era recaptar més diners i si no els podia recaptar dels que evadeixen, augmentarien la ja important càrrega dels que no evadeixen. Així de simple. I així d’injust.
A mi m’agradaria viure en un país on aquestes coses no passessin. Un país on el govern castigués el que incompleix i  no el que compleix. Un país on els líders que veuen que el sistema fiscal i tributari no funciona per què hi ha una enorme quantitat d’economia submergida, canviessin el sistema en lloc de fer pagar justos per pecadors. Aquest és el sistema que hauríem d’intentar tenir a la Catalunya del futur.”
Aquest fragment d’un capítol és prou alliçonador, però resulta que ho són tots i Sala Martin no amaga el cap sota l’ala quan ha d’explicar els problemes que tindrà Catalunya quan sigui independent. Però sempre acaba demostrant que els problemes mai seran superiors als que té continuant formant part d’Espanya. Val la pena llegir-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada