Recopilació d'articles publicats en diferents revistes.

dilluns, 8 de febrer de 2016

Estudiar i conèixer la Constitució és una forçaLes darreries de gener vaig escriure el comentari ESTUDIAR LA CONSTITUCIÓ OBRE I TANCA PORTES i m’entretenia en una anàlisi de l’article primer. Avui faig un pas enrere i us presento el Preàmbul de la Constitució aprovat i l’esmena presentada pel Senador Lluis M. Xirinacs. Òbviament fou rebutjada però era una esmena avançada al seu temps i segurament Pedro Sánchez no tindria els problemes que té per formar govern.
PREÀMBUL “La Nació espanyola, desitjant establir la justícia, la llibertat i la seguretat i promoure el bé dels que l’integren,  proclama en us de la seva sobirania la voluntat de: Garantir la convivència democràtica dintre de la constitució i les lleis conforme a un ordre econòmic i social just.
Consolidar un Estat de dret que asseguri la independència i relacions entre els poders de  l’Estat.
Protegir tots els espanyols i pobles d’Espanya en l’exercici dels drets humans, de les seves cultures i tradicions, llengües i institucions.
Establir una societat democràtica avançada i
Col·laborar a l’establiment d’unes relacions amb tots els pobles de la terra.”
L’esmena presentada pel Senador Lluis M. Xirinacs, diu: “Els pobles sobirans d’Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Euskadi, Galicia, Països Castellans i Països Catalans, amb el propòsit de donar un ordenament just i democràtic a la seva vida política conjunta, han acordat la present Constitució d’una Confederació espanyola”.
A l’hora de defensar la seva esmena va argumentar: “Les meves esmenes en aquest sentit són un memorial de greuges, però no solament dels catalans, sinó de tots els pobles de l’estat, als quals, o bé els fou arrabassada per la força la seva sobirania històrica, o bé els fou impedit de madurar per a adquirir-la”.
Farien molt bé els socialistes espanyols i catalans, que avui volen formar govern, de recordar que ells van votar no a una Espanya de les nacions, respectant les característiques de cadascuna i els drets peculiars que les caracteritzen. Senyors Congressistes i Senadors espanyols, vivim amb més de trenta anys de retard i encegats a no voler analitzar quin és el procés europeu i mundial de la història. La Federació que avui dia preconitzen ja és prehistòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada