Recopilació d'articles publicats en diferents revistes.

dimecres, 15 de febrer de 2017

Sr. Rajoy, llegim la constitució?.-2Article 3.
1.-El castellà és la llengua espanyola oficial de l’estat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i del dret d’usar-la.
2.-Les altres llengües espanyoles són també oficials en les respectives comunitats d’acord amb els seus estatuts.
3.-La riquesa de les diferents modalitats linguístiques d’Espanyan és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.
Sr. Rajoy ha llegit i meditat bé aquest article?  Personalment el llegeixo obeint el significat de les paraules en la seva objectivitat, no amb subjectivitat que acostuma a ser imparcial i egoïsta. Sr. Rajoy, a Espanya no es parla només el castellà, també l’Euskera, el Galleg i el Català amb les modalitats pròpies de cada llengua. Per quina raó no poden ser oficials les quatre? Per comoditat? Per la força de les armes? On és el diàleg i la mà estesa en aquest tema? Ha parat esment en el que diu la Constitució, tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la? La Constitució no m’obliga a saber parlar castellà, coneixent-lo com el conec, compleixo i a usar-lo no m’hi obliga. Per què en les institucions de l’estat no es compleix aquest article? Amb la Constitució a la mà cap guàrdia civil i policia m’hi poden obligar. Per què detenen i multen a Catalunya com es feia en el règim franquista?
Són els polítics  i els funcionaris de l’estat qui han de complir la llei, al menys per educació. I ni una cosa ni l’altra, la llei la imposen imcomplint-la i l’educació te l’exigeixen. Sr. Rajoy el castellà el parlo i el sé gràcies a la immersió lingüística que tant persegueix a Catalunya el seu partit. I m’agrada perquè és una llengua llatina com la meva i rica literàriament, com la meva, i històricament germana en la història, amb una certa avantatge del català.
Segons l’article 3, 2 el català a Catalunya també és oficial. Perquè, per exemple, els diputats del Parlament Català del seu partit i algun altre no el parlen sempre en les seves intervencions al Parlament català? És inversemblant que en un estat plurilingüe no s’acceptin les diferents llengües de la nació però encara ho és més que no es parli en el Parlament autonòmic. Aquesta no és una manera de complir l’apartat 3 de l’article 3 que diu:
3.-“La riquesa de les diferents modalitats linguístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.” Els fets, a Catalunya, desmenteixen que el Català sigui una riquesa. La primera demostració, parlar castellà al Parlament Català. Segona voler fer creure que es compleix l’apartat de que serà “objecte d’especial respecte i protecció” no respectant la immersió linguïstica, reconeguda internacionalment menys a Espanya, obligar per llei Wert als nen catalans a estudiar en castellà, què és, manipular la llei, fer-ne feba, o la guerra bruta contra Catalunya.
Sr. Rajoy, tots els catalans saben parlar castellà, però no nomès castellà sinò també altres idiomes, i vos no en sou cap exemple. La manera més fàcil d’aprendre’n un altre és dominar el propi i en esperit la Constitució ho reconeix, però no el Govern del PP. Sr Rajoy, l’article 3 demana més respecte pels ciutadans de l’estat com a persones i la meva indentitat, com la de tots els catalans, exigeix constitucionalment més respecte a la meva llengua. La identitat és sagrada es té per naixement, no per llei. I les lleis no s’interpreten. Interpretar és l’art de la manipulació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada